Start TaalBeeld op school.

MRT ’22 | Leerlingen van groep 7 en 8 van Taalbrug Junior (Venlo) zijn gestart met ons nieuwe onderdeel ‘TaalBeeld’. In dit educatieve programma kunst en cultuur geven we samen met hun docenten betekenis aan het thema op school: ‘bescherming’. Dat doet de groep met collagetechnieken; in woord, beeld, vorm en kleur. Een kleurrijke remix op het snijvlak van grafische vormgeving, taal en beeldende kunst. 

Kunsteducatie

TaalBeeld betekent vooraf leerdoelen bepalen met docenten en afstemmen op welke manieren en in welk tempo deze doelen behaald kunnen worden. Kunsteducatie is immers maatwerk. Voor Tintenkillers een schoolvoorbeeld van co-creëren, creativiteit en communicatie. Eenmaal aan de slag leven de leerlingen zich uit met de meest uiteenlopende materialen, variërend van tape tot tekenspul. Dat doen ze stap voor stap, met korte opdrachten door de heren Tintenkillers. Knutselen wordt Kunst, in hun eigen vertrouwde omgeving. Ondertussen observeren en ondersteunen de docenten. Het proces wordt besproken en het creatieve traject daar waar nodig aangepast.   

Kunstboek

TaalBeeld staat centraal in ons binnenkort te verschijnen collagekunstboek ‘Coollage – A Closer Look’ waarin collega collagekunstenaars uit de hele wereld hun visie op grote, mondiale thema’s laten zien. De vertaling naar lokale en specifieke thema’s binnen het onderwijs zijn snel gemaakt. We maken daarbij gretig gebruik van de experts: de leerlingen zélf! In een vluchtige brainstormsessie over het onderwerp leggen we in trefwoorden razendsnel al hun reacties vast. Zo toetsen we niet alleen spelenderwijs parate voorkennis, maar krijgt TaalBeeld een laagdrempelige, vliegende start.   

Expositie

Na de volgende workshop presenteren de leerlingen hun kunstwerken. Dit tijdens de expo ‘Coollage’ in Kunstencentrum Venlo. Daar is tijd om hartstikke trots te zijn op hun verrichtingen maar ook voor reflectie. We bespreken wat de werken uiteindelijk met het thema te maken hebben. Minstens zo belangrijk is om ter plekke te bespreken wat al die creatieve opdrachten voor de leerlingen hebben betekend en om vast te leggen wat hun docenten hebben opgepikt om in andere verbanden toe te passen. Vanaf 9 mei kun je zelf komen kijken, tijdens openingsuren van het Kunstencentrum aan de Goltziusstraat.

Gerelateerde blogs

Agora onderwijs.

Leraren activeren om op vanuit een creatieve invalshoek te reflecteren op het afgelopen jaar. Tintenkillers gaf een inspiratieworkshop aan de leraren van Agora Peel en Maas.

lees meer
Reportage (s)Coollage

Dwars door Limburg maakte een reportage over Taalbeeld en onze expositie in de Goltzius Gallerie

lees meer
In Beeld

Jan 21.Online inspiratiesessie voor amateurkunstenaars die deel willen nemen aan de InBeeld Prijs 2021. Op de foto; Tintenkiller Bart met pal voor z’n neus ruis-dempende kussens, camera’s en bakken licht!

lees meer

Crowdfunding Kunstboek Tintenkillers

Crowdfunding Kunstboek Tintenkillers