Agora onderwijs.

JULI ’22 | Met hun zomerkamp nog vers in de benen verzamelde het team docenten, coaches en conciërge van buurtcollege Agora in Panningen zich tussen de verhuisdozen en opgestapeld meubilair. De school staat op z’n kop vanwege een nieuwe vloer. Tegelijkertijd starten de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Kunst maakt een belangrijk deel uit van het Agora onderwijs. Samen met Tintenkillers sloeg het team met ‘Coollage’ creatieve bruggetjes tussen hun andere pijlers; de maatschappelijke, spirituele, wetenschappelijke en sociale werelden. 

Creatieve actie.

Een snelle brainstormsessie over waar iedereen zoal mee bezig is leverde al voldoende inbreng op voor tenminste drie dagen creatieve actie. We concentreerden ons daarom op hoogtepunten van het afgelopen schooljaar. Dat deden we met vluchtige ontwerpopdrachten, inclusief deadlines. Het team heeft ervaren dat deze werkwijze geschikt is om later ook zélf ieder gewenst thema op een alternatieve manier te introduceren of toetsen. Met wat inspirerende ‘tricks en trucs’ kan bovendien ieders talent, niveau en concentratieboog worden uitgedaagd. 

Collagetechnieken.

Op momenten waarop dat door deelnemers als lastig wordt ervaren is er altijd de veiligheid om een opdracht met een maatje op te pakken. Sterker nog, het samenwerken wordt op een laagdrempelige manier ‘afgedwongen’ om tot resultaten te komen. Het team vond de laagdrempeligheid van collagetechnieken fijn om ook hun leerlingen aan te bieden. De opdrachten met bijbehorende materialen zullen ook bij hun eigen leerlingen in de smaak vallen. 

Materialen en mogelijkheden.

Bij iedere actie en opdracht maakten samen ook de link met de dagelijkse praktijk voor de groep. Mogelijkheden in overvloed! Tegelijkertijd ontstond door het vormgeven het ene na het andere kunstwerk. Ver buiten de lijntjes en door materialen te gebruiken waar ze soms niet voor bedoeld zijn. Ze krijgen een plek op school, zodra de verbouwing en de zomerse volksverhuizing achter de rug zijn. Benieuwd naar de reacties van de leerlingen! 

Gerelateerde blogs

Reportage (s)Coollage

Dwars door Limburg maakte een reportage over Taalbeeld en onze expositie in de Goltzius Gallerie

lees meer
Start TaalBeeld op school.

MRT ’22 | Leerlingen van groep 7 en 8 van Taalbrug Junior (Venlo) zijn gestart met ons nieuwe onderdeel ‘TaalBeeld’. In dit educatieve programma kunst en cultuur geven we samen met hun docenten betekenis aan het thema op school: ‘bescherming’. Dat doet de groep met collagetechnieken; in woord, beeld, vorm en kleur. Een kleurrijke remix […]

lees meer
In Beeld

Jan 21.Online inspiratiesessie voor amateurkunstenaars die deel willen nemen aan de InBeeld Prijs 2021. Op de foto; Tintenkiller Bart met pal voor z’n neus ruis-dempende kussens, camera’s en bakken licht!

lees meer

Crowdfunding Kunstboek Tintenkillers

Crowdfunding Kunstboek Tintenkillers