Kunstmatige Energie

APRIL ’22 | Alsof het de normaalste zaak van de wereld is; een camera op je gericht met een microfoon onder je neus, te midden van je eigen expo terwijl je kunst maakt. Leerlingen van groepen 7 en 8 van Nova Montessori (Venlo) keken er amper van op. Ze konden prima onder woorden brengen waar ze nou eigenlijk mee bezig waren en vooral waarom. In Kunstencentrum Venlo presenteerden zij immers de hele maand mei hun eigen kunstwerken.

Thema

In de aanloop naar hun expo gingen diezelfde leerlingen al op school en tijdens een studiereis aan de slag met het thema ‘energie’. Het programma TaalBeeld van Tintenkillers stelde de docenten en hun leerlingen in staat op een creatieve manier hun bevindingen op een beeldende manier te toetsen. Dit met collagetechnieken, korte opdrachten en met allerlei materialen. Dit programma sluit aan bij die van school, namelijk het leren zoveel mogelijk faciliteren én te stimuleren. Nova Montessori staat voor een rijke, voorbereide leeromgeving. Dit kunstproject is dan ook een school voorbeeld van een co-creatie. 

Doelen vormgeven

Samen met de docenten werden vooraf doelen bepaald en de manieren waarop we deze wilden behalen. Creatief vormgeven was hierbij de rode draad. Dit op school maar ook in het Kunstencentrum zélf. Hier ging de groep nog te midden van hun tentoonstelling aan de slag ging. Nieuwe collagetechnieken en leervormen leverden gespreksstof op én uiteindelijk visuele hoogstandjes. Met hun collagekunstwerken konden de leerlingen hun meest uiteenlopende varianten van ‘energie’ beargumenteren. In woord, beeld, vorm en kleur. Maar dus ook op beeld! Benieuwd naar de tv opnames? Bekijk vanaf 28:58 de reportage van Dwars Door Limburg.

De expo en het workshopprogramma ‘Coollage’ werd mede mogelijk gemaakt door Lokaal C.

Gerelateerde blogs

TaalBeeld

JAN ’22 | Collagekunst en TaalBeeld staan centraal in ons boek dat dit voorjaar verschijnt. Taalbeeld is de naam van onze methodiek, waarbij collagekunst als communicatiemiddel wordt ingezet. Alvast een tip van de sluier? Met TaalBeeld worden de thema’s en vraagstukken op school of op een werkvloer vanaf de kern aangepakt. We doen dit door […]

lees meer
IN DE MEDIA | VENLO VAN BINNEN

DEC ’21| Rob werd afgelopen week geïnterviewd voor Venlovanbinnen. Een verhaal over Hundertwasser, zijn werk als cultuurcoach, onze ontmoeting die tot Tintenkillers heeft geleid en uiteraard ook de crowdfund voor ons boek COOLLAGE – a closer look.

lees meer
Crowdfund Coollage

DEC ’21| Het is zover! Onze wilde plannen voor een boek krijgen vorm. We hebben je hulp nodig bij het realiseren van een kunstboek voor kinderen. ‘COOLLAGE’ wordt een fantastische publicatie met werken van 45 internationale collagekunstenaars die mondiale thema’s behandelen. In de vorm van een zoekboek krijgt het boek een extra dimensie voor kinderen. […]

lees meer

Crowdfunding Kunstboek Tintenkillers

Crowdfunding Kunstboek Tintenkillers