Expo Coollage.

MEI ’22 | De reacties van jonge bezoekers van de Tintenkillers expo in Kunstencentrum Venlo vielen op! Ze varieerden van ‘Cool’, ‘wat véél’, ‘tof’, ‘heftig’, ‘hier wil ik terugkomen’ tot ‘supermooi’. Vreemd was dat niet want de hele maand mei was voornamelijk hun éigen werk te zien! In de Goltzius Galerie hingen de resultaten van een creatief kunstprogramma voor en door leerlingen uit groepen 7 en 8 van TaalBrug Junior. Het thema hiervan sloot aan op dat van school: bescherming! In allerlei vormen en variaties was dit terug te zien in de collagewerken van de leerlingen. 

Co-creatie.

Samen met de docenten werd door Tintenkillers vooraf de inhoud, een planning, het programma en doelen bepaald. De Tintenkillers methodiek ‘TaalBeeld’ (info linkje) sluit naadloos aan op de aanpak van school. Want TaalBrug Junior is ‘speciaal in taal’. Het werkt met een unieke taalmethodiek die aansluit op de behoefte van de leerlingen om beter te leren communiceren. Precies waar het in ons gezamenlijk programma om draaide: nieuwe, beeldende manieren zoeken van communiceren die aansluiten bij de mogelijkheden en talenten van de leerlingen.

Actie.

Tijdens het bezoek aan hun expo gingen de leerlingen nogmaals aan de slag. Dit keer ‘voor het echt’. Opgedane ervaringen en technieken werden in de hal van het Kunstencentrum getoetst. Te midden van andere bezoekers en personeel lieten de leerlingen hun fantasie de vrije loop in een collage workshop. Dit keer zonder allerlei korte opdrachten en deadlines! De inspiratie kwam uit allerlei materialen en vooral van… elkaar! Ideetjes en flarden tekst werden gedeeld. Er werd snel nog even gespiekt bij de werken aan de muur. Iemand zette een muziekje op. Docenten hielpen stiekem mee. Tintenkillers hield de vaart er in. Als echte kunstenaars keerden de leerlingen terug naar school. Geïnspireerd en een ervaring rijker. Belangrijker nog: met veilige en leuke manieren om gevoelens te durven en kunnen uiten met elkaar. Docenten maakten zich een creatieve manier eigen om een thema te introduceren of toetsen.  

De expo en het workshopprogramma ‘Coollage’ werd mede mogelijk gemaakt door Lokaal C.  

Gerelateerde blogs

Reportage (s)Coollage

Dwars door Limburg maakte een reportage over Taalbeeld en onze expositie in de Goltzius Gallerie

lees meer
Interview met Tintenkillers

JAN. ’19| Over espresso’s, nieuwe liefde en de oorsprong van onze naam. Het is nog vroeg, maar terwijl ik STEK binnenkom draait de koffiemachine al op volle toeren. Zo óók Rob Benders en Bart Heesen; ze zitten alweer aan hun tweede bakkie van de dag. “ik raak de tel kwijt”, zegt Rob als ik hem […]

lees meer
Tintenkillers @Stek Venlo

JAN. ´19| Men neme een grote multiplex plaat, dozen met stickers, stempels, papier en verfstiften. Voeg daar kisten vol ingelijst werk aan toe en je weet dat de Tintenkillers voor je deur staan. Vrijdag 5 januari stopte de Tintenkiller-Mobiel door de deur van Bibliotheek Venlo. De bibliotheek start dit jaar met een nieuw initiatief waarin […]

lees meer

Crowdfunding Kunstboek Tintenkillers

Crowdfunding Kunstboek Tintenkillers